Inicio Baleares Salut reforça la vacunació infantil contra el pneumococ amb una vacuna més...

Salut reforça la vacunació infantil contra el pneumococ amb una vacuna més completa

Balears millora des del mes d’abril el calendari vacunal infantil amb la inclusió de la vacuna conjugada de 20 serotips contra el pneumococ. Fins ara, i des de l’any 2016, s’immunitzava els nadons contra 13 serotips en tres dosis. A partir d’aquest mes d’abril, i després de l’autorització de l’Agència Europea del medicament de l’ús de la vacuna antipneumocòccica polisacàrida conjugada de 20 serotips, les Balears seran la primera comunitat autònoma a incloure aquesta vacuna reforçada al calendari vacunal infantil.
La directora general de Salut Pública, Elena Esteban, ha explicat aquest matí, en una presentació realitzada al centre de salut de Palmanova, tots els detalls de la vacuna incorporada al calendari vacunal infantil, que podrà assolir una protecció fins a quatre vegades més gran que la vacuna anterior de 13 serotips, tot tenint en compte els serotips circulants. Segons ha explicat Elena Esteban, que ha estat acompanyada de la coordinadora de la central de vacunació d’Atenció Primària, Verónica Vega, la immunització del nou fàrmac als nadons es farà en quatre dosis: als 2, 4 i 6 mesos, amb un reforç als 11 mesos.
Aquesta vacuna reforçada de 20 serotips estava inclosa al calendari de la població adulta en una dosi única des del mes d’octubre passat. La vacunació contra el pneumococ en adults està indicada per a persones entre 65 i 75 anys i persones amb factors de risc de patir malaltia pneumocòccica invasiva: trasplantats, malalts de càncer, persones immunodeprimides, amb immunodeficiències, malalties cardiovasculars o respiratòries o persones institucionalitzades en residències geriàtriques.
La direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Salut ha adquirit, per al període comprès entre el 31 de març del 2024 i el 30 de març del 2025, 40.000 dosis, amb una inversió de 1.961.000 euros. D’aquestes, la previsió és que se n’administrin 25.500 a la població infantil, que sol assolir una cobertura vacunal del 90%.
La pneumònia pneumocòccica i la malaltia pneumocòccica invasora (MPI) suposen un problema de salut important associat, sobretot, a l’existència de factors de risc i també relacionat amb l’edat. A Espanya, els últims anys, la xarxa nacional de vigilància epidemiològica (RENAVE) en recull entre 3.000 i 4.000 casos anuals i afecta principalment els nens menors de cinc anys i les persones de més edat.
La vacunació és una eina fonamental per prevenir la malaltia invasora per pneumococ i, per aquest motiu, el 2016 es va incloure la vacuna al calendari infantil. En el cas de les persones de més edat, la vacuna ja s’administrava a persones de grups de risc i el 2018 la Comissió de Salut Pública va aprovar la vacunació universal als 65 anys.

MÁS:  La campanya d'exportació de la patata primerenca 2024 comença el divendres 15 de març

- Te recomendamos -
Artículo anteriorEducació potencia que el procés d’escolarització es faci totalment de manera telemàtica en tots els cicles educatius
Artículo siguienteLa directora de l’IBDONA anuncia la convocatòria de la Comissió d’Igualtat per avaluar i estudiar noves mesures contra les agressions sexuals grupals