Inicio Baleares La consellera de Salut recorda la importància de la participació activa dels...

La consellera de Salut recorda la importància de la participació activa dels ciutadans en el cribratge de càncer de còlon

La consellera de Salut, Manuela García, acompanyada del president territorial de l’Associació Espanyola contra el Càncer, José Reyes, ha presentat aquest matí la campanya Juga el teu paper contra el càncer de còlon, dirigida específicament a centres de salut i hospitals. L’objectiu és donar visibilitat, fomentar la conscienciació i fer una crida a la participació de la població diana en el programa de cribratge de càncer de còlon de la Conselleria de Salut. L’acció comuna d’aquesta campanya es centra en envinilar les portes dels lavabos d’aquests centres sanitaris per registrar la importància de la prevenció i la detecció prèvia.
Acompanyada per la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, i el director general del Servei de Salut, Javier Ureña, la consellera Manuela García ha fet èmfasi, durant la presentació de la campanya, en la «importància que els ciutadans assumeixin un paper actiu en la prevenció i participin en els programes de cribrat quan se’ls cita, ja que la detecció precoç en el cas del càncer de còlon pot incrementar la supervivència en un 90%».
 
Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears (PDPCCR) va començar l’any 2015 i s’ha ampliat any rere any incorporant noves zones fins a aconseguir el 100% de la població diana — 289.460 residents d’entre 50 i 69 anys— objectiu que complirà aquest 2024.  El PDPCCR és un dels programes de cribratge més efectius per la seva alta capacitat de detectar precoçment aquesta patologia utilitzant el test de sang oculta en femta (TSOF). Gràcies al cribratge, no només s’identifiquen les lesions existents de forma precoç, sinó que s’evita que els pòlips es converteixin en tumors malignes. A les Balears, durant el 2022 es detectaren, gràcies a aquest programa, 50 casos de càncer de còlon, mentre que a 269 persones se’ls va detectar una lesió premaligna amb un risc entre moderat i alt de desenvolupar la malaltia.
El procediment del PDPCCR consisteix en convidar la població mitjançant una carta que reben al seu domicili homes i dones d’entre 50 i 69 anys empadronats a Balears. Amb la carta, han d’anar a qualsevol de les farmàcies que figuren en la llista.
La farmàcia entregarà un test de sang oculta en femta i un díptic informatiu de com es recull la mostra al domicili. Una vegada recollida la mostra, s’ha de dipositar al Centre de Salut que correspon per zona i que apareix a la carta rebuda. Si el resultat de la prova és negatiu, se’l tornarà a convidar al cap de dos anys. Si el resultat del test en sang fos positiu, es completa l’estudi derivant al servei de Digestiu de l’hospital que correspongui.
 
Cáncer de còlon
El càncer de còlon va ser el segon més habitual l’any 2023 tant en homes com en dones. És un tipus de càncer poc freqüent abans dels 50 anys, i la major incidència es dona al voltant dels 60 anys. Es tracta d’un tumor que s’origina per un creixement anòmal i descontrolat de les cèl·lules del còlon o de la zona rectal de l’intestí gros. No sol presentar símptomes fins que està molt avançat.
Actualment, a Espanya, el càncer colorectal és el segon en incidència tant en homes com en dones i el primer si consideren els casos d’ambdós sexes. Segons les estimacions de l’Observatori del Càncer, durant el 2023 es diagnosticaren 40.203 persones de càncer colorectal al país. 
El càncer de còlon és, a més, un dels tres tumors que es poden detectar precoçment a través d’un programa poblacional de cribratge, en aquest cas amb el Test de Sang Oculta en Femta (TSOF). Després de 10 anys d’inclusió a la Cartera de serveis comuns de Sistema Nacional de Salut (SNS), no s’han aconseguit els objectius de tenir implantat el 100% del programa a tot el territori espanyol i assolir el 65% de participació de la població diana (homes i dones de 50 a 69 anys); per això, és important seguir treballant en conjunt.
A les Illes Balears es detectaren 720 casos de càncer colorectal l’any 2023, segons dades de l’Observatori del Càncer de l’Associació.

MÁS:  Salut proposa concedir 16 projectes transformadors i d’impacte en r+d+I amb 1,8 Milions d’euros per a executar el període 2024-2027

- Te recomendamos -
Artículo anteriorEducació treu a licitació l’ampliació del CEIP Pere Cerdà de Sóller amb un gimnàs
Artículo siguienteTurisme publica una nova línia d’ajudes del fons Next Generation UE de més de 13,5 milions d’euros per finançar projectes innovadors sostenibles