Inicio Baleares El Govern de les Illes Balears presenta al·legacions al Reglament General de...

El Govern de les Illes Balears presenta al·legacions al Reglament General de Costes

El Govern de les Illes Balears ha presentat al·legacions a la reforma del Reglament General de Costes que ajusta els límits de les concessions en el domini públic marítim-terrestre. Aquesta decisió respon a la preocupació per l’adequació d’aquestes modificacions a les necessitats reals de l’entorn costaner de les Illes Balears i als processos legals requerits per a la seva implementació.
En aquest context, el Govern subratlla el seu compromís amb la salvaguarda del domini públic marítim-terrestre. L’administració autonòmica considera que el projecte de reforma, proposat després de l’anul·lació del Reglament de Costes de 2022 pel Tribunal Suprem a causa de l’omissió de la consulta pública, no reflecteix adequadament els interessos i necessitats de la comunitat insular.
El Govern considera que la consulta pública prèvia duta a terme s’ha realitzat sense facilitar a la ciutadania l’accés a documents clars i concisos i sense la informació necessària per a una participació informada. Aquesta deficiència va en contra del que s’estableix en l’article 133.4 de la Llei 39/2015, per la qual cosa la situació actual equival a una falta de consulta i s’advoca per la realització d’una nova consulta pública prèvia que compleixi amb totes les garanties legals.
També es qüestiona la necessitat de modificar el Reglament General de Costes de 2014 per motius relacionats amb el canvi climàtic. Les preocupacions que es pretenen abordar ja estan contemplades en la Llei de Costes de 1988, la seva modificació de 2013, el mateix reglament de 2014, i en l’Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàtic de la Costa Espanyola de 2017.
La reforma del Reglament General de Costes presenta objectius imprecisos i innecessaris, especialment en la modulació i limitació de la durada de les concessions, així com en la introducció de procediments de concurrència competitiva sense justificació clara.
La proposta inclou el desenvolupament reglamentari de definicions legals que impliquen noves delimitacions, incorporant terrenys confrontants al domini públic marítim-terrestre de manera injusta i fins i tot, en alguns casos, il·legal. Les modificacions suggerides manquen d’una necessitat demostrada i podrien violar principis de legalitat i coherència normativa. Existeixen alternatives menys disruptives per a corregir errors, que permetrien abordar les preocupacions sense alterar significativament el marc regulador actual.
Finalment, s’han d’explorar solucions alternatives, tant reguladores com no reguladores, a la modificació del reglament. Aquestes mesures evitarien l’eliminació d’ocupacions en el domini públic marítim-terrestre, una acció que no reconeix el valor social i econòmic del litoral. Aquesta perspectiva és crucial, especialment en una comunitat com les Illes Balears, amb una geografia insular i un sector terciari predominant.

MÁS:  Turisme destinarà més de 13,5 milions d’euros per finançar projectes innovadors i sostenibles

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Conselleria d’Educació i Universitats convoca ajuts per dinamitzar la vida universitària a les Illes Balears
Artículo siguienteEl Govern resol el setè pagament del Bo Lloguer Jove, per un import de 575.000 euros, a prop de 600 persones beneficiàries