Inicio Baleares Salut posarà en marxa al llarg de 2024 el programa de detecció...

Salut posarà en marxa al llarg de 2024 el programa de detecció precoç del càncer de cèrvix

Salut posarà en marxa al llarg del 2024 el programa de detecció precoç del càncer de cèrvix, després de la prova pilot que es realitzarà en els propers mesos en una selecció de centres de salut. El programa pilot determinarà com mobilitzar la població diana, dones d’entre 35 i 65 anys, i validarà el programa abans d’ampliar-lo a tota aquesta població.
L’objectiu d’aquest programa és detectar de manera precoç lesions premalignes i el càncer de coll d’úter o cèrvix a les fases inicials. Aquest tipus de programes ha demostrat clarament la seva eficàcia, ja que la seva aplicació de forma adequada i sistemàtica en determinats països ha aconseguit reduir en un 70-80% la incidència i la mortalitat per aquest càncer.
La prova de cribratge o detecció precoç consisteix a prendre i analitzar una mostra de les cèl·lules que recobreixen el coll de l’úter. L’anàlisi realitzada i la periodicitat variarà en funció del grup d’edat. El nou Programa de Detecció primerenca del Càncer de Coll Uterí (PDPCCU), que es posarà en marxa enguany, s’adreça a unes 360.000 dones residents a les Balears, a les quals convidarà a fer dos tipus de proves segons la franja d’edat::
Cada any, es diagnostiquen a les Balears uns 60 casos de cáncer de cérvix
El càncer de coll d’úter és el resultat d’un contagi previ pel virus del papil·loma humà (VPH), el qual es transmet per via sexual. Tot i així, la gran majoria d’infeccions són passatgeres i no causen cap problema. Només el 10% de les infeccions es cronifiquen i poden derivar en un càncer. S’ha comprovat repetidament que les fumadores tenen més possibilitats d’emmalaltir, ja que les defenses lluiten pitjor contra el VPH.
La malaltia pot tardar dècades a desenvolupar-se després del contagi, i, per tant, la majoria dels diagnòstics són dones d’entre 35 i 50 anys. La detecció precoç, abans que se n’iniciï la simptomatologia, és vital per minimitzar l’evolució del càncer de coll d’úter.
 
La detecció precoç i la vacunació, claus per a la prevenció
El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus que afecta principalment la pell i les mucoses. La infecció és més probable si s’inicien les relacions sexuals en edats primerenques, si es tenen relacions sexuals amb persones diferents i si la parella ha tengut relacions sexuals amb diverses persones.
La vacunació del VPH, el cribratge i tractament de lesions precanceroses són clau per prevenir el càncer de cèrvix. . Les recomanacions de vacunació contra el VPH de la Direcció General de Salut Pública són les següents:
La vacunació de nines i nins està adreçada als nins i nines en complir els 12 anys, amb una pauta de 2 dosis separades, almenys, 6 mesos. Salut també realitza una captació de les dones no vacunades fins als 18 anys amb pauta de 3 dosis (0, 1-2 i 6 mesos), a partir dels 15 anys.
I, en tercer lloc, es du a terme la vacunació de persones amb determinades condicions i situacions de risc: síndrome WHIM (IDP), infecció pel VIH, en persones amb immunosupressió, etc.
A les Balears, segons dades del 2023, la població diana de la vacuna de VPH per a nines nascudes el 2011 va ser de 6254, i es va assolir una cobertura de vacunació del 47.22%. En el cas dels barons, la població diana de nins nascuts el 2011 va ser de 6773, i s’assolí una cobertura del 43.14%.

MÁS:  La Conselleria d’Educació i Universitats treu a licitació les obres de construcció del nou CEIP Es Mercadal

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa pista d’atletisme de Ciutadella tindrà 8 carrils i grades cobertes per a 1.000 persones
Artículo siguienteEl Govern i PIME Menorca signen un conveni per assessorar les empreses en matèria de fons europeus