Inicio Menorca El Consell Insular de Menorca i el Govern balear confirmen els avanços...

El Consell Insular de Menorca i el Govern balear confirmen els avanços en la tramitació de l’ampliació de les subestacions des Mercadal i sa Dragonera

El president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, i el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca, Simón Gornés, al costat del director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic del Govern balear, Diego Viu, han confirmat l’avanç de la tramitació dels projectes d’ampliació de les subestacions des Mercadal (132 kV) i de Sa Dragonera (132 kV), així com d’instal·lació d’un conjunt de bateries en la subestació des Mercadal (132 kV), els quals permetran la connexió de nous parcs d’energia fotovoltaica i el reforç de la interconnexió Menorca-Mallorca-, respectivament.

Així ho han constatat durant una reunió celebrada aquest dilluns en el Consell en la qual participat el delegat de Red Eléctrica a les Illes Balears, Eduardo Maynau, així com el director insular de Medi Ambient, Mateu Ainsa.

Segons ha explicat Viu, l’ampliació de la subestació des Mercadal per a la inclusió de noves posicions que permetran la connexió del parc fotovoltaic limítrof a la infraestructura i per a la instal·lació de bateries que reforçaran la interconnexió, ja compta amb Declaració d’Impacte Ambiental favorable aprovada per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears el mes de març passat. La superació d’aquest tràmit permet la tramitació imminent de l’autorització de construcció perquè Red Eléctrica iniciï l’execució del projecte.

MÁS:  Finalitzen les obres de millora de la rotonda ovalada de Maó

Pel que fa a les autoritzacions per a l’ampliació de la subestació de sa Dragonera (Maó) per a la instal·lació d’una nova posició per a l’evacuació de renovables, ja compta, des del 20 de març, amb l’autorització administrativa prèvia i l’autorització de construcció.

El president del Consell de Menorca ha explicat que durant la trobada s’han abordat “la situació de les autoritzacions de connexió dels parcs solars a la xarxa. També el reforçament d’interconnexió del segon enllaç entre Mallorca i Menorca, i hem acordat constituir un equip tècnic per a l’estudi del traçat”.

A la reunió, els responsables de Red Eléctrica han exposat a Govern i Consell que “s’està treballant activament perquè, una vegada que el reforç de la interconnexió entre Mallorca i Menorca amb un segon enllaç sigui inclòs amb caràcter vinculant a la planificació energètica, es pugui abordar la tramitació del projecte i posterior construcció amb la màxima celeritat”.

En aquest sentit, ja s’han conclòs els treballs de les campanyes ambientals marines amb tots els estudis de l’anomenada zona nearshore (zona menys profunda) que han permès fer una caracterització ambiental d’aquest àmbit, i també els estudis de detall, geofísics i geotècnics . Durant la reunió s’han establert les bases per poder avançar també en la consolidació d’alternatives de projecte i estudis ambientals associats, per estar en primera línia quan la planificació contempli el projecte.

MÁS:  El Llatzeret acull el II Congrés Internacional d'Escacs, Educació i Salut

Reforç de la interconnexió Menorca-Mallorca
Les bateries des Mercadal, com a element plenament integrat a la Xarxa de Transport, estan incloses en la vigent Planificació Elèctrica 2021-2026 i suposen un nou recurs que reforçarà la garantia de subministrament a Menorca i del conjunt del sistema balear interconnectat, cosa que també permetrà avançar en transició energètica.

Com a nou element de la Xarxa de Transport, i específicament com a reforç de l’enllaç actual amb Mallorca, les bateries permetran mantenir l’estabilitat del sistema davant d’una eventual pèrdua intempestiva d’aquest. A més, aquesta instal·lació habilitarà l’increment efectiu de la capacitat de transport en ambdós sentits de l’enllaç actual Mallorca-Menorca en condicions de seguretat per al sistema amb els beneficis associats que això suposa en termes de reducció del funcionament de generació d’origen fòssil dels costos per al sistema i de les emissions de CO2 a Menorca.

Maó, 25 de març de 2024


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Planta de Tractament de Residus de Milà s’obre a la ciutadania
Artículo siguienteLa consellera de Benestar Social, Carmen Reynés, es reuneix amb la cònsol general de Filipines a Barcelona