Inicio Baleares L’economia de les Illes Balears va créixer un 3,7 % el 2023

L’economia de les Illes Balears va créixer un 3,7 % el 2023

El creixement econòmic, el més alt dels darrers 10 anys, va ser superior al d’Espanya (+2,5 %) i es va situar molt per damunt del de la Unió Europea (+0,4 %)
El sector serveis concentra el 87 % del pes de l’economia balear, mentre que el 2023 el sector industrial i energètic va ser l’únic en què va decréixer l’activitat econòmica (-1,1 %)
La previsió del 2024 és d’un increment del 2,3 % impulsat per uns serveis sostinguts, la qual cosa permet continuar per sobre de la mitjana estatal (+1,9 %)
El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, i la directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló, han presentat aquest dijous l’anàlisi de conjuntura de les Illes Balears referent al darrer trimestre del 2023, en el qual es conclou que el creixement econòmic del passat exercici va ser del 3,7 %, una xifra superior a la d’Espanya (+2,5 %) i molt per damunt de la UE (+0,4 %), tenint en compte les dades que es desprenen de l’índex del valor agregat brut (VAB). Així, el 2023 s’ha registrat el nivell de producció més alt des del 2013.
L’economia balear ha sofert una intensificació de la terciarització, en detriment de l’agricultura, la construcció, i la indústria i energia. Això ha comportat que el 2023 el sector serveis representàs el 87 % del pes de l’economia, i és l’únic que ha guanyat en importància. D’altra banda, si es mira el creixement econòmic del 2023, dels 4 sectors esmentats, només la indústria i energia decreix (-1,1 %) —però és el subsector energètic el que llastra aquesta caiguda—, mentre que l’agricultura i pesca (+3,6 %), la construcció (+2 %) i els serveis (+4,1 %) mantenen una tendència a l’alça. Si es mira per illes, Mallorca i les Pitiüses van registrar un increment del 3,8 %, mentre que Menorca es va situar en el 2,7 %.
“S’han d’intensificar sectors com el sector nàutic o la innovació i la tecnologia. I per això darrer el Parc Bit és una eina clau. Ens hem trobat un Parc Bit amb una situació molt complicada, i necessita un impuls molt potent”, ha afirmat el conseller d’Economia, Hisenda i Innovació.
En el cas de la variació trimestral interanual, en els darrers tres mesos del 2023 les Illes Balears van créixer un 2,3 % en comparació amb les dades del mateix període del 2022. En el segon semestre de l’any es va continuar creixent, però d’una forma més normalitzada que en els primers mesos, una vegada que ha passat l’efecte rebot de la recuperació de la pandèmia. Només el sector de la construcció (-0,2 %) i el de la indústria i energia (-2 %) van obtenir resultats negatius, a diferència de l’agricultura i pesca (+3,9 %) i els serveis (+2,6 %). A més, en el cas de la inflació, en el mes de febrer de 2024 s’ha moderat fins al 2,6 %, per davall de l’espanyola, que es va situar en el 2,8 %.
Com s’expliquen les dades?
La directora general d’Economia i Estadística ha exposat algunes dades que expliquen el creixement econòmic del 2023. Algunes d’elles són: la despesa mitjana per persona i dia més alta fins ara, amb 172 € (+8,3 %); el lideratge exercit per les Illes Balears en les vendes dels serveis, amb un creixement del 13,3 %, i el registre del major increment de vendes del comerç al detall (+5,8 %); o l’arribada de 22 milions de passatgers al conjunt de l’arxipèlag. L’afiliació va augmentar en els quatre sectors: un 4,9 % en els serveis, un 5,6 % en la construcció, un 2,8 % en la indústria i un 1,7 % en l’agricultura i la pesca.
En conclusió, el 2023 va ser un any d’intensa activitat, protagonitzada pels serveis i que fa preveure un futur consolidat. El sector de la construcció modera el ritme de creixement i l’energia llastra el sector industrial.
A més, per al 2024 es preveu un creixement econòmic del 2,3 %, una xifra per damunt de l’1,9 % de la mitjana espanyola, segons es desprèn del Banc d’Espanya.
Finalment, com a grans reptes per continuar i enfortir el desenvolupament, Barceló n’ha exposat dos que sobresurten: d’una banda, la recuperació postpandèmica encara no assoleix el nivell de 2019 en PIB per càpita. “Posa de manifest que l’economia de les Illes Balears ha crescut molt en volum, però no tant en valor. Per això, ho plantejam com un repte de política econòmica a futur. Hem d’aconseguir augmentar la variable de la competitivitat, vinculada a la productivitat. Si no ho aconseguim, tendrem dificultats perquè continuarem amb el mateix patró de creixement”, ha exposat el vicepresident del Govern.
D’altra banda, el segon gran repte per a les Illes Balears és la pèrdua d’aigua. Segons les xifres de la Direcció General de Recursos Hídrics, cada dia es perden 86 litres d’aigua per habitant i dia. Mentre se subministren 328 litres, només se’n consumeixen 242. “Hi ha una mancança d’infraestructures i d’inversió. Per això volem fer una política d’inversió activa al llarg de la legislatura”, ha expressat Costa.

MÁS:  El Servei de Salut tornarà a licitar les obres del projecte de reforma de l’Hospital Verge del Toro després de la sol·licitud de la constructora de resoldre el contracte

- Te recomendamos -
Artículo anteriorSalut obre una nova via administrativa per reclamar l’import íntegre de la compra de mascaretes
Artículo siguienteEl Govern llença la nova pàgina web de la CAIB