Inicio Baleares La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera al Parc Natural es...

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera al Parc Natural es Trenc – Salobrar de Campos un exemplar de milana que s’ha recuperat a les instal·lacions del COFIB

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha alliberat avui al Parc Natural es Trenc – Salobrar de Campos un exemplar de milana (Milvus milvus) que s’ha estat recuperant a les instal·lacions del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) durant els darrers vuit mesos.
L’exemplar va ingressar el passat 28 d’agost al COFIB, consorci que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a causa d’un traumatisme amb fractura d’húmer dret. Es tracta d’una femella nascuda el 2023 que ha estat alliberada amb un emissor de seguiment per satèl·lit, marques alars i anella metàl·lica oficial, que han estat col·locats amb el suport del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). Això permetrà poder fer el seguiment de l’au i controlar-ne l’adaptació de nou a la natura.
Durant l’alliberament, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat que la milana és una au rapinyaire catalogada com a espècie en perill d’extinció a les Illes Balears. En aquest sentit, ha manifestat que «actualment les poblacions segueixen una tendència positiva a Mallorca i que es té constància de més de cent cinquanta parelles territorials a l’illa. Aquest augment ha estat possible gràcies a la feina del Govern i d’entitats ecologistes, però sobretot per la conscienciació ciutadana envers la conservació de la milana». De la mateixa manera, Simonet ha recordat que aquesta espècie, amb la doble funció de depredador i carronyaire, «té una gran importància per conservar i mantenir la biodiversitat dels nostres ecosistemes».
A més del conseller, a l’amollada també hi han assistit la batlessa de Campos, Xisca Porquer; la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres; el director del Parc Natural es Trenc – Salobrar, Joan Carles Salom, i el tècnic del COFIB Miquel Puig.
Durant el 2023 varen ingressar a les instal·lacions del COFIB cinquanta-set exemplars d’aquesta espècie amenaçada amb diferents patologies, divuit dels quals ja s’han recuperat i han pogut ser alliberats al medi natural. 
Espècie catalogada en perill d’extinció
La milana està catalogada com una espècie en perill d’extinció pel Reial decret 139/2011. En la darrera revisió del Llibre vermell de la UICN dels vertebrats de les Illes Balears es classifica com a gairebé amenaçada. En el Llibre vermell de les aus d’Espanya apareix com en perill. Internacionalment, està inclosa en l’annex 1 de la Directiva d’aus i en l’apèndix 2 de la Convenció sobre la Conservació d’Espècies Migratòries.
Cal destacar que la població mallorquina va registrar una forta disminució d’efectius poblacionals i va quedar reduïda el 1999 a només quatre-sis parelles reproductores. Encara que actualment continua amenaçada en l’àmbit legal, s’està recuperant i se n’ha registrat una expansió geogràfica considerable. En la darrera estimació poblacional (dades del trienni 2019-2021) s’obtingueren cent seixanta-nou nius actius (ocupats i amb cria). Això suposa un increment del 38% respecte de les dades de 2018.
Des del 2013, els agents de medi ambient, sota la coordinació del Servei de Protecció d’Espècies, duen a terme el seguiment de la població reproductora de milana a Mallorca.
 

MÁS:  Gran participació en el concurs de dibuix infantil Dibuixa Geogràficament les Teves Illes Balears

- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i hotelers per compartir exemples de nous productes a partir de la reutilització de materials generats pel mateix sector
Artículo siguienteGovern i Consell de Mallorca acorden un patrocini conjunt amb l’RCD Mallorca