Inicio Baleares El projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i...

El projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i hotelers per compartir exemples de nous productes a partir de la reutilització de materials generats pel mateix sector

Un centenar de dissenyadors, productors i representants del sector hoteler han participat aquest matí a la jornada de LOOP Disseny i Circularitat organitzada per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), ens dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, amb la col·laboració de la Fundació Deixalles i de la Xarxa d’Hotels Sostenibles, a l’Hotel Nixe Palace. A partir d’un grup seleccionat d’especialistes de perfil divers, la jornada ha servit per reflexionar sobre la circularitat, la reutilització, la transformació i la proximitat dels materials per tal d’incorporar-los a l’elaboració de nous productes i optimitzar així els recursos existents. La principal premissa és convertir part dels residus en un material de primera qualitat utilitzant el disseny i la recerca.
La jornada ha comptat amb la participació del director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés; la gerent de l’IDI, Silvia Delgado; la directora general de la Fundació Deixalles, Francesca Martí; la secretària de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca i presidenta de l’Associació Hotelera de Cala Millor, Maria Inès Batle Eriksson; a més d’associacions de productors, dissenyadors, arquitectes, gestores de residus, entitats d’economia social i solidària i centres de formació en disseny.
L’IDI ha aprofitat la trobada per mostrar els nous objectes que s’han realitzat amb materials procedents del sector HORECA recollits per la Fundació Deixalles a través del projecte «Fem que circuli». Es tracta de una vintena de prototips creats per vuit dissenyadors i produïts per quatre tallers locals. S’ha de tenir en compte que el sector HORECA disposa de molts de materials que s’han de reemplaçar i que es troben en bones condicions, així com productes usats que es converteixen en articles descartats atesa la seva pròpia rotació. Per aquest motiu, donar a conèixer al sector les possibilitats que hi ha en la reutilització dels seus materials, amb la intervenció dels dissenyadors i dels tallers locals, és un repte i a la vegada una oportunitat per fomentar la circularitat a les Balears.
Els dissenys presentats avui han estat materialitzats per Cecilia Sörensen, Nicolás Guevara, Anabel Ribas, Margarita Payeras (Suro Swimwear), Paula Chacartegui, Jandro Bonet, Adriane Escarfullery, Amarar Tramuntana i Sara Regal, conjuntament amb el Taller de Costura de la Fundació Deixalles, el Taller Tèxtil Es Ministeri, la fusteria de MAC Insular i la Fusteria Ebenisteria Escaire. Entre els productes hi ha peces de vestir, mobiliari i complements, tots susceptibles de retornar al sector hoteler ja que hi ha peces més funcionals per als empleats d’hotel, com davantals; productes centrats en l’experiència del client que donin valor i confort a habitacions i zones comuns, com butaques, reposa maletes o làmpades, i elements que es poden vendre al mateix hotel com tovalloles de platja i bosses.
Durant la jornada s’han presentat experiències de circularitat que ja es duen a terme, com el projecte «Som circulars» de Lafiore. També s’han donat a conèixer els avenços de la circularitat en el sector hoteler.

MÁS:  La consellera Vidal lliura els premis de la primera edició de Tibmetratges

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural inicia una campanya de control i inspecció per detectar casos de pesca il·legal a les xarxes socials
Artículo siguienteLa Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera al Parc Natural es Trenc – Salobrar de Campos un exemplar de milana que s’ha recuperat a les instal·lacions del COFIB