Inicio Baleares El conseller Sáenz de San Pedro visita l’hidrogenoducte de Cas Tresorer les...

El conseller Sáenz de San Pedro visita l’hidrogenoducte de Cas Tresorer les obres del qual finalitzaran les properes setmanes

Està previst que la planta de Lloseta, pionera a Espanya, introdueixi per primera vegada hidrogen verd a una xarxa de distribució i transport de gas natural a Mallorca
La generació d’aquesta font d’energia 100 % renovable beneficiarà més de 115.000 llars i 2.000 consumidors terciaris i industrials que veuran reduïda la factura energètica
Les obres de construcció de les instal·lacions per produir i transportar hidrogen verd conclouran en les pròximes setmanes: així ho han constatat el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, i la directora general d’Indústria i Polígons Industrials, Ingrid de la Fuente, durant una visita als treballs de l’hidrogenoducte.
A la visita també hi han participat el director d’Ofertes, Enginyeria i Execució de Redexis (empresa que executa la instal·lació del sistema d’injecció d’hidrogen verd de Lloseta), Diego Sánchez Muslera; el director general de Redexis Renovables, Miguel Mayrata, i el director de la companyia a les Balears, Hernando Rayo.
Està previst que aquesta planta, pionera a Espanya, introdueixi per primera vegada hidrogen verd a una xarxa de distribució i transport de gas natural de l’Illa. Aquesta infraestructura permetrà que tot l’hidrogen renovable que es produeixi a la planta de Lloseta s’injecti directament a la posició de Cas Tresorer, punt de partida de les xarxes de transport i distribució de gas de Mallorca.
Segons ha explicat Sáenz de San Pedro, “estem entrant en la recta final del projecte, controlant fins a l’últim detall per comprovar que tot estigui correcte i començar a produir i distribuir hidrogen verd a Balears, una font d’energia que beneficiarà a empreses, indústries i també als ciutadans de les illes”.
La mescla d´hidrogen verd i gas natural és la peça clau d´aquest projecte que, a més de ser la primera instal·lació d’aquest tipus que es realitza a Espanya, és per capacitat una de les més grans d´Europa.
La generació d’aquesta font d’energia beneficiarà més de 115.000 llars i 2.000 consumidors terciaris i industrials, que podran gaudir d’un combustible sostenible i 100 % renovable. Així, el gas canalitzat a través d’aquest projecte fomentarà la competitivitat de la indústria, ajudarà a estalviar a les famílies i reduirà la factura energètica de les llars.
Durant la visita, el conseller ha pogut veure el mesclador i el punt d’injecció que podrà arribar a injectar fins a 575 T/any (19.147 MWh/any). Amb una inversió superior als tres milions d’euros, l’hidrogenoducte de 3,2 km de longitud preveu assolir una
reducció d’emissions de fins a 3.829 T CO2, cosa que ajudarà a complir amb els objectius de descarbonització, permetrà una economia més neta i circular i avançar cap a una societat «zero net»; és a dir, un escenari on la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’acosta tan a prop com sigui possible a les emissions nul·les.
Es tracta de la primera instal·lació d’injecció d’hidrogen renovable autoritzada al sistema gasista espanyol i permetrà injectar hidrogen a la xarxa de gas natural que subministra a tota l’illa, composta per més de 160 quilòmetres de gasoductes i 1.150 quilòmetres de xarxes de distribució.
Aquesta infraestructura s’emmarca en el projecte de subvenció europea Green Hysland, conformat per més de 30 organitzacions, empreses i centres tecnològics, entre els quals hi ha Enagás, Acciona Energía i Cemex. La Unió Europea, a través de la Clean Hydrogen Partnership ha compromès deu milions d’euros per donar suport al desplegament de les infraestructures necessàries per convertir l’ecosistema d’hidrogen renovable de Mallorca en realitat en el període 2021-2025, i aplega tots els elements centrals de la cadena de valor de l’hidrogen a través de la producció, la infraestructura de transport i distribució i ús final de l’hidrogen renovable.

MÁS:  La consellera de Salut, Manuela García, visita el nou espai formatiu d’atenció primària

- Te recomendamos -
Artículo anteriorImatges de la presidenta del Govern al Ple del Parlament de les Illes Balears
Artículo siguienteLa xarxa de bus TIB avança la temporada d’estiu al 22 de març amb més oferta de servei i una nova línia a la Serra de Tramuntana