Inicio Baleares El Govern presenta a la FELIB les principals novetats en matèria de...

El Govern presenta a la FELIB les principals novetats en matèria de mobilitat i habitatge

La consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, juntament amb el director general d’Habitatge i Arquitectura, José Francisco Reynés, i la directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, han participat aquest dijous en un encontre presidit per el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears, Jaume Ferriol, per explicar i aclarir dubtes a batles, tècnics i regidors, en relació amb els diferents temes en matèria de mobilitat i habitatge que està duent a terme la Conselleria.
Nova Llei de millora de la regulació dels serveis de transports amb vehicles de fins a nou places en les Illes Balears
En una primera reunió a la seu de la FELIB, en la qual han participat prop de 40 batles, regidors i tècnics de municipis de totes les illes de manera presencial i per videoconferència, la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, acompanyada de la directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, ha explicat detalladament la nova Llei de millora de la regulació dels serveis de transports amb vehicles de fins a nou places en les Illes Balears, aprovada el febrer per unanimitat en el Parlament de les Illes Balears.
La consellera ha recordat que la normativa té com a objectiu millorar el servei del taxi i la seva competitivitat per garantir el servei en totes les zones i franges horàries, a més d’una regulació de les autoritzacions de les VTC per evitar un allau de noves llicències d’aquest tipus de vehicles a les Illes Balears.
La Llei preveu la regulació de la creació de les àrees de prestació conjunta entre municipis, per millorar el servei a la ciutadania i contribuir així a un ús més sostenible del taxi. D’aquesta manera, s’unificaran criteris i tarifes per a tots els taxis dels municipis de l’àrea de prestació conjunta, s’evitaran recorreguts en buit i s’augmentarà l’oferta per als usuaris.
La legislació aprovada preveu la suspensió de llicències de taxi i VTC ordinàries fins a l’aprovació del decret que contindrà criteris mediambientals i de gestió del trànsit per concedir noves llicències. La consellera i la directora general han explicat que aquesta suspensió no s’aplica a les llicències temporals, tant de taxi com de VTC, que els ajuntaments podran atorgar amb un estudi justificatiu.  Aquestes llicències temporals es podran atorgar amb un termini màxim de quatre anys i per al període de temporada alta que cada Ajuntament determini.
Programa «Construir per llogar» («Build to rent»)
La seu de la FELIB ha acollit més tard una segona reunió, en la qual la consellera Vidal, acompanyada del director general d’Habitatge i Arquitectura, José Francisco Reynés, ha pogut explicar als batles i regidors dels diferents municipis de les Illes el nou programa «Construir per llogar» («Build to rent») engegat pel Govern amb l’objectiu d’incrementar l’oferta d’habitatge públic.
Aquesta iniciativa consisteix en la cessió de sòl públic a la iniciativa privada per construir habitatge públic en règim de lloguer, tant per fer noves promocions d’habitatge protegit, com per a la promoció dels allotjaments de dotació.
De forma paral·lela, s’afegeix a la continuïtat de les actuacions de l’IBAVI per a la construcció pública de noves promocions d’habitatge de protecció, també en règim de lloguer.
Després d’un treball previ del Govern per identificar sòls vacants d’ús residencial, de titularitat pública o destinats a equipaments, la Conselleria ja s’ha dirigit a tots els ajuntaments de les Illes Balears perquè facilitin la informació de sòl vacant en cada municipi perquè puguin identificar els terrenys del seu àmbit que siguin susceptibles de destinar-se a la construcció de noves promocions d’habitatge públic a través d’aquest programa.
La consellera Marta Vidal ha destacat que amb aquesta iniciativa, i tenint en compte la difícil situació que estan vivint molts de ciutadans de les Illes Balears en matèria d’habitatge, el Govern posa a l’abast dels ajuntaments un conjunt d’actuacions dirigides a facilitar l’accés a l’habitatge des del respecte a les competències municipals. Unes mesures que s’emmarquen en el desplegament del Decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge, que en aquests moments es troba en tramitació parlamentària com a projecte de llei.
La primera fase del programa «Construir per llogar» inclou la identificació de sòls i la consulta prèvia als ajuntaments, l’elaboració d’un catàleg de sòls amb els terrenys que hagin estat confirmats per part dels ajuntaments, els estudis de viabilitat sobre les condicions econòmiques de les actuacions i de durada de les concessions, i el catàleg definitiu de sòls.

MÁS:  El Govern i PIME Menorca signen un conveni per assessorar les empreses en matèria de fons europeus

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural signa amb la Cooperativa de la Terra de Llevant el contracte per explotar la finca de sa Duaia
Artículo siguienteLa Conselleria d’Educació i Universitats reuneix als secretaris dels centres per explicar la desburocratització