Inicio Baleares Marga Prohens lliura els premis Ramon Llull i la Medalla d’Or de...

Marga Prohens lliura els premis Ramon Llull i la Medalla d’Or de les Illes Balears a Sa Majestat la Reina Sofia

La presidenta del Govern defineix la Reina Sofia com «una mallorquina més, una ciutadana més de les Illes Balears»
En el seu discurs, ha aprofitat per reclamar que es compensi la insularitat i el finançament que pertoca a les Illes
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha lliurat avui capvespre els premis Ramon Llull 2024 als setze guardonats i també la Medalla d’Or, màxima distinció de la Comunitat Autònoma, a Sa Majestat la Reina Sofia, de qui ha destacat la seva vinculació i compromís social amb les Illes, i a qui ha definit com «una mallorquina més, una ciutadana més de les Illes Balears».
Prohens ha definit la reina Sofia com «l’esposa, la mare, la padrina i la germana que descobreix durant dècades, any rere any, aquestes illes amb la seva família, que troba en els nostres racons i carrers un refugi, que troba la intimitat i la discreció, que conserva aquí records de tota una vida, que transmet als seus nets la passió per la nostra mar, que s’interessa per la nostra cultura, per les nostres gents, que es preocupa pels més vulnerables, que se submergeix en la vida d’aquestes illes fins a convertir-se, per a tots nosaltres, en una mallorquina més, en una ciutadana més de les nostres illes», tot just abans de lliurar-li la Medalla d’Or.
La presidenta del Govern també ha reconegut la tasca dels setze guardonats amb el Premi Ramon Llull, per la seva aportació a les Illes Balears. L’encarregada de pronunciar unes paraules en nom de tots ha estat Bàrbara Mestre, directora general de Mater, la qual ha descrit les Balears com «una terra de persones que sabem que una vida no s’embelleix amb aparences, sinó amb realitats. Persones valentes, inconformistes i creatives que, un dia, decidiren apostar, sovint partint del no-res, pels seus somnis. Uns somnis que descansen sobre les arrels que ens sostenen i que es vertebren amb els valors que guien la nostra manera única de ser, fer i sentir», ha afegit.
Enguany s’ha guardonat el metge especialista en cures pal·liatives Enric Benito Oliver; l’ecòloga marina i professora de l’IMEDEA Beatriz Morales-Nin; l’enginyer expert en recursos hídrics José Antonio Fayas Janer; l’entitat social Mater, dedicada a l’educació, la formació i la inserció social i laboral de persones amb discapacitat, pels seus 60 anys de feina; el conjunt històric Menorca Talaiòtica, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; el Museu d’Art Contemporani Es Baluard, pel seu vintè aniversari; l’historiador i divulgador eivissenc Joan Planells Ripoll; la Galeria Xavier Fiol, pel seu 35è aniversari; el cantant Lorenzo Santamaría, pels seus 50 anys de trajectòria musical; l’equip Illes Balears Palma Futsal, pels èxits esportius assolits el 2023; les mallorquines campiones del Mundial femení de futbol amb la selecció espanyola Mariona Caldentey i Cata Coll, i el dissenyador Sebastià Pons. Així mateix, s’han lliurat tres premis Ramon Llull a títol pòstum: a l’empresari Gabriel Sampol, a la professora i fundadora de Formenterers Solidaris Teresa Costa, i a la historiadora i divulgadora María José Massot.
La presidenta de Govern ha aprofitat el seu discurs per reivindicar un finançament just i l’autonomia de les Illes Balears. Prohens ha fet menció de tota una generació de persones que, des de l’entesa i la concòrdia, feren feina per aconseguir una autonomia que ens identifica. «Una generació de referents, com qui fou president del Consell General Interinsular i del Parlament, Jeroni Albertí Picornell, a qui avui, en un dia com aquest, és un deute i una obligació recordar», ha assenyalat.
En aquest sentit, Prohens també ha fet referència a un finançament just per a les Illes Balears. «Som unes illes que no volen ser més que ningú, però tampoc menys, que tan sols demanen allò que consideren just», ha insistit. Per això, ha demanat que «es reconegui i es compensi la insularitat, per garantir els serveis als ciutadans i per permetre que les empreses puguin competir en igualtat de condicions».
L’acte institucional del Dia de les Illes Balears, al qual han assistit gairebé 700 persones, s’ha iniciat amb l’actuació de músics i dels grups de balladors amb representació de les quatre illes. Concretament, ha començat amb el grup de balladors Es Broll d’Eivissa; per part de Formentera, les colles Es Xacoters i Es Pastorells; el grup Arrels de Sant Joan de Ciutadella, balladors de Menorca, i els balladors i músics de l’Escola de Música i Danses de Mallorca. La gala també ha inclòs l’actuació musical de la cantant Júlia Colom, amb la interpretació del tema «Olivera». Per concloure, l’acte ha finalitzat amb l’actuació del quartet de corda de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que ha interpretat tres peces d’Enrique Pastor.

MÁS:  El projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i hotelers per compartir exemples de nous productes a partir de la reutilització de materials generats pel mateix sector

- Te recomendamos -
Artículo anteriorImatges de la presidenta a l’acte de commemoració del Dia de les Illes Balears que ha tengut lloc al Parlament de les Illes Balears
Artículo siguienteMarga Prohens lliura els premis Ramon Llull i la Medalla d’Or de les Illes Balears a Sa Majestat la Reina Sofia